Sinagoga din Cetate,fiind un lacas cult evreiesc datand din 1863-1865,arhitectura realizata  in stil maur.Ea a fost inclusa in Lista Monumentelor istorice in 2004
Sinagoga din Cetate a fost construită între anii 1863-1865, după proiectul realizat de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann. Edificiul a fost realizat în stil eclectic, cu trăsături ale stilului maur, stil care evocă vechea comunitate a evreilor spanioli din Timişoara [2] şi are o capacitate de circa 3.000 de persoane.
Sinagoga a fost inaugurată la data de 19 septembrie 1865, fiind reinaugurată nouă ani mai târziu chiar de către împăratul Franz Joseph I al Imperiului Austro-Ungar [3]. Ea a deservit pentru aproape 100 de ani comunitatea evreiască de rit neolog. În perioada interbelică existau la Timişoara aproape 13.000 de evrei, în prezent locuind în oraş doar aproximativ 700.
Sinagoga a decăzut la finele perioadei comuniste, fiind închisă pe măsură ce majoritatea evreilor rămaşi în oraş după cel de-al doilea război mondial au emigrat în Israel. Ea a fost renovată la începutul primului deceniu al secolului al XXI-lea. În anul 2001, Comunitatea evreilor din Timişoara a cedat Sinagoga din cartierul Cetate pe o perioadă de 50 ani către Societatea Filarmonica [4].
A fost redeschisă pentru prima dată după 20 de ani, în septembrie 2005, când a găzduit un concert organizat de Societatea Filarmonică din Timişoara. În prezent, sinagoga continuă să aparţină Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga din Cetate nu mai era în funcţiune.

SURSA:Wikipedia

Comentarii

Postări populare